dissabte, 13 d’octubre del 2012

Analitzem un bloc educatiu!

Fa una setmana a classe de TIC vam treballar el llibre que es titula:

Balagué Puxan, F., & Zayas, F. (2008). Usos educatius dels blogs : Recursos, orientacions i experiències per a docents (1ª en llengua catalana ed.). Barcelona: Editorial UOC.

L’havíem de portar llegit de casa per tal de que a la classe només féssim una presentació del llibre, resolguéssim dubtes i consideréssim els aspectes que ens havien resultat més interessants, més divertits o els aspectes més avorrits.

Després de llegir el llibre i de tenir els coneixements necessaris sobre els blocs, se’ns va proposar que realitzéssim un anàlisi d’un bloc educatiu i respondre a una sèrie de preguntes.

De tota la llista de blocs que podíem triar per analitzar jo vaig decidir explicar el bloc dels nens i nenes de la cuca fera.

PREGUNTES:
·        
             Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, àudio, presentacions,...)?
      L’objectiu d’aquest bloc és informar als pares sobre les diverses activitats que els nens realitzen, tant a la   classe com a fora de l’escola, ja sigui en excursions, sortides, etc.
      Bàsicament a cada entrada hi trobem fotografies i vídeos i una explicació de la professora sobre el que van fer a la classe aquell dia.

      A la part superior del bloc hi ha com una taula que indica les diferents classes: els cargols, el sol, els núvols i les formigues. Al estar dividit d’aquesta manera és molt més fàcil per les famílies de trobar la informació que vulguin dels seus fills.

·         Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: tipus de bloc, activitat que s’hi desenvolupa, interaccions possibles, ...
Es tracta d’un bloc de professors que està destinat a comunicar les seves reflexions i a compartir experiències. La principal activitat que s’hi desenvolupa és informar a les famílies de què fan els nens a la classe i també de mostrar una evolució al llarg del curs.

·        Qui els publica?
Al tractar-se d’un bloc de professors només publiquen entrades les mestres de l’escola.

Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús...
Si, a la part superior esta dividit en diferents categories: home, els cargols, el sol, els núvols, espai cuca fera i les formigues.

Al lateral dret hi ha una llista amb els diferents arxius publicats cada mes i un llistat de blocs recomanats per les professores (blogroll). També hi ha un espai dedicat a tots els comentaris que fan els pares.
·        
            Quina plataforma utilitzen?
      Utilitzen la plataforma XTEC Blocs, es tracta d’un espai on els docents i els centres poden crear el seu propi bloc, utilitzant el seu nom d’usuari i contrasenya del portal xtec.cat.
·         
      Com són les entrades?
Les mestres publiquen una entrada gairebé dues vegades per setmana, explicant què fan els nens. Es tracta de pàgines estàtiques, queden organitzades a través d’un menú a la portada i són sempre accessibles.

·         Quines competències s’hi treballa?
Al ser un bloc educatiu, ens mostra els aprenentatges que adquireixen els nens i la manera de com es diverteixen a la classe jugant amb els seus companys.

·        Hi ha comentaris?
Si que hi ha comentaris. Normalment són dels pares que expressen la seva opinió sobre els vídeos o fotografies penjades i a més gaudeixen de veure els seus fills en “directe”.

·        A qui va dirigit?
Va dirigit a totes les famílies que porten els seus fills a aquesta escola i estan interessades en veure tot el que fan a classe. També pot servir per donar informació de l’escola.

·        Hi ha blocroll?
Com he comentat abans si que hi ha blocroll. Es troba al lateral dret del bloc, on hi ha un llistat de blocs que les mestres consideren interessants per fer una ullada. Si es clica sobre de qualsevol dels blocs s’obre en una pestanya nova.


Us deixo el link del bloc, per si esteu interessats en fer-li una ullada:

Al estar mirant tots els blocs que podíem analitzar m’he adonat de que els blocs educatius són una molt bona solució ja que es pot mostrar una evolució dels aprenentatges dels nens de manera periòdica sense gastar una gran quantitat de papers, i a més els pares i mares poden intervenir i donar la seva opinió sobre el que fan els seus fills de manera immediata.
Per tant podríem dir que crear un bloc en l’àmbit educatiu resulta molt interessant i efectiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada