dilluns, 3 de desembre del 2012

Eines de suport al pensament: els mapes conceptuals i els fluxogrames

Fa uns dies a classe de GTIC, vam treballar els mapes conceptuals i els fluxogrames.

El mapa conceptual és una eina que ens ajuda a organitzar els nostres coneixements a partir de la relació de diferents conceptes entorn un mateix tema mitjançant uns connectors (fletxes).

El creador dels mapes conceptuals va ser Joseph Novak. Va crear una tècnica fonamental per representar el pensament en l'educació. Si en voleu saber més coses sobre ell us deixo aquest link: http://es.wikipedia.org/wiki/Joseph_D._Novak

Per a crear un mapa conceptual hem de seguir aquests 3 passos:
1. Selecció i jerarquització de conceptes.
2. Reflexió sobre la relació de cada concepte amb tots els altres.
3. Representació gràfica adequada. 

Hi ha diversos programes on-line que ens poden ajudar per a crear mapes conceptuals, però un dels més coneguts i potser un dels millors és el Cmap Tools. És un programa gratuït i molt senzill que et permet realitzar els mapes conceptuals.

A continuació us mostro el mapa conceptual que vaig realitzar sobre el Dinar de Nadal. ( cal remarcar que era de prova, per saber com funciona el programa i per aprendre a fer mapes conceptuals).




Per a conèixer més el disseny dels mapes conceptuals, us mostro aquesta presentació on ho explica molt detalladament i molt clarament.





Els fluxogrames són una eina que s'utilitza per a representar procediments encaminats a resoldre una tasca. Amb els fluxogrames podem treballar la lògica i la certesa, per tant, ens situariem en l'hemisferi esquerra del nostre cervell.

Cal destacar que els fluxogrames tenen una simbologia molt definida, de la que en podem destacar: 

Aquesta simbologia de la fotografia és la que més s'utilitza, però també hi ha altres exemples que a continuació us deixo el link per si en voleu tenir més informació: http://www.monografias.com/trabajos53/diagrama-de-flujo/Image7256.gif

Hi ha diversos programes que s'utilitzen per a crear fluxogrames, però a classe vam optar per a treballar amb una eina on-line anomenada Gliffy. 
El Gliffy ens permet crear, guardar i editar fluxogrames de manera molt senzilla, a més també et permet exportar els fluxogrames en diferents formats.

Vam haver de crear fluxograma representant l'acció de creuar una cruïlla amb semàfors, exportar-ho a JPG i finalment penjar-ho en el bloc. Aquí ho teniu:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada