dijous, 8 de novembre del 2012

Cultura Lliure i Programari Lliure

Cultura lliure: és un moviment social que promou l'elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els proposats per les legislacions vigents actuals. Aquest bloc està vinculat al Departament de la Justícia de la Generalitat i tracta sobre aquest tema, cliqueu aquí per tenir-ne més informació.


Programari lliure: és una alternativa als monopolis gegantins de la informàtica com ara el Microsoft i forma part del moviment de la cultura lliure, tant lliure com Internet que gràcies a això avui en dia tots utilitzem Internet d'una manera gratuita. 

Es basa en 4 llibertats essencials:
- Llibertat d'executar

-Llibertat de conèixer ,el codi font

- Llibertat de distribuir, còpies

-Llibertat de modificar, el programa 

* el codi font és el codi a partir del qual es fa el programa.

Programari privatiu: són programes que a diferència del programari lliure, no permeten que s'accedixi al seu codi font.

A continuació us mostro un vídeo del programa Bit@Bit que es troba a l'Edu3.cat que explica molt detalladament i de manera molt entenedora la diferència entre programari lliure i programari privatiu. Si n'esteu interessats cliqueu aquí.



Creative Commons és una organització dedicada a promoure l'accés a la cultura i a una major flexibilització de les lleis de propietat intel·lectual.

Posar les nostres obres sota una llicència Creative Commons no significa que aquestes perdin els drets d'autor, sinó que es permet que terceres persones puguin copiar i distribuir la informació en determinades condicions. 
Si voleu saber quines condicions s'han de tenir en compte cliqueu

Moltes vegades, quan naveguem per Internet i ens agrada una fotografia, un vídeo, una música tendim a agafar-la sense tenir en compte els drets d'autor. Per aquest motiu hi ha unes pàgines web que ens permeten descarregar i compartir la informació, les imatges, els vídeos... ja que el propi autor en dóna els drets de llicència. 

Algunes de les pàgines web són:

http://cat.creativecommons.org/llicencia/
http://www.flickr.com/creativecommons
http://www.jamendo.com/es/


A continuació us deixo un vídeo molt senzill i divertit que se'ns va ensenyar a classe i que vaig trobar molt interessant on explica que copiar les imatges, la música i la informació, no és robar-la, per tant, copiar si que es pot fer sempre i quan estigui sota una llicència del propi autor. 




Com posar una llicència Creative Commons en el nostre bloc?

1. Cal anar a la pàgina: http://es.creativecommons.org/
2. Clicar l'opció que hi ha a dalt a la dreta, que diu publica con CC
3. Omplir les característiques que voleu que tingui la vosta llicència
4. Copiar el codi embed que apareix al final de la pàgina
5. Entrar a l'apartat de Disseny del meu bloc i posar afegir un gadget
6. Buscar el gadget que posi HTML/Javascript i enganxar el codi embed que prèviament havíem copiat.
7. Finalment comprovar si aparèix en el nostre bloc.



Diferència entre Copyright i llicències creative commons:

Copyright: és una llicència que protegeix totalment l'arxiu, és a dir, si volem agafar aquell arxiu hem de pagar els drets d'autor, sinó no es pot tenir.

Llicència Creative Commons: és una llicència que protegeix l'arxiu parcialment, és a dir, ofereix determinats drets a terceres persones en determinades situacions marcades per el pròpi autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada